Segedínsky guľáš

Čo budeme potrebovať:

  • 0,5 kg bravčového mäsa
  • 0,5 – 1 kg kyslej kapusty
  • 2 cibule
  • 2 PL bravčovej masti
  • 1 smotanu na šľahanie (33%)
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL hladkej múky
  • 5 bobkových listov
  • celé čierne korenie , celé nové korenie
  • mleté čierne korenie, rascu mletú, papriku mletú
  • soľ

1.) Bravčové mäso si nakrájame na kocky, pridáme čierne mleté korenie, červenú mletú papriku, rascu mletú a soľ. Dôkladne premiešame a necháme bokom.

01-bravcove-maso-s-korenim

2.) Do hrnca dáme roztopiť 2 PL bravčovej masti. Očistíme cibuľu a cesnak, nakrájame a pridáme do hrnca. Opražíme do zlatista.

02-oprazena-cibula

3.) Pridáme pripravené bravčové mäso a nastavíme maximálny výkon horáka, aby sa mäso pekne zatiahlo a vnútri ostalo šťavnaté. Miešame asi 5 minút, aby sa neprichytilo k hrncu. Potom stiahneme horák, prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 10 minút.

03-bravcove-maso-s-cibulou

4.) Potom podlejeme mäso vriacou vodou a dusíme pod pokrievkou na najmenšom výkone horáka asi 1 hodinu podľa tvrdosti mäsa. Občas skontrolujeme a zamiešame.

04-udusene-bravcove-maso

5.) Ak máme mäso mäkké, pridáme nakrájanú a scedenú kyslú kapustu. (Šťavu z kyslej kapusty si necháme na neskoršie priliatie a reguláciu kyslosti segedínskeho guľáša.)

05-kysla-kapusta-s-masom

6.) Premiešame, pridáme bobkový list, celé čierne korenie, celé nové korenie, papriku mletú a soľ.  Dolejeme šťavu ktorú sme získali scedením kapusty a pridáme 1PL cukru. Zakryjeme a dusíme asi 30 minút poľa tvrdosti kapusty.

06-segedinsky-gulas-s-korenim

7.) Ak máme kapustu mäkkú, posypeme guľáš hladkou múkou podľa toho, aký hustý ho chceme. Dôkladne premiešame a varíme.

07-segedinsky-gulas-zahusteny-mukou

8.) Nakoniec prilejeme šľahačkovú smotanu a zamiešame.

08-segedinsky-gulas-so-slahackou

9.) Necháme variť ešte asi 5 minút. Ochutnáme a dochutíme podľa potreby.

09-segedinsky-gulas-v-hrnci

10.) Podávame s parenou knedľou, alebo len tak s chlebíkom. 😉

10-segedinsky-gulas-s-chlebom

Dobrú chuť.

Pridaj komentár