Segedínsky guľáš
Čo budeme potrebovať:
- 0,5 kg bravčového mäsa
- 0,5 – 1 kg kyslej kapusty
- 2 cibule
- 2 PL bravčovej masti
- 1 smotanu na šľahanie (33%)
- 1 PL kryštálového cukru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL hladkej múky
- 5 bobkových listov
- celé čierne korenie , celé nové korenie
- mleté čierne korenie, rascu mletú, papriku mletú
- soľ
1.) Bravčové mäso si nakrájame na kocky, pridáme čierne mleté korenie, červenú mletú papriku, rascu mletú a soľ. Dôkladne premiešame a necháme bokom.
2.) Do hrnca dáme roztopiť 2 PL bravčovej masti. Očistíme cibuľu a cesnak, nakrájame a pridáme do hrnca. Opražíme do zlatista.
3.) Pridáme pripravené bravčové mäso a nastavíme maximálny výkon horáka, aby sa mäso pekne zatiahlo a vnútri ostalo šťavnaté. Miešame asi 5 minút, aby sa neprichytilo k hrncu. Potom stiahneme horák, prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 10 minút.
4.) Potom podlejeme mäso vriacou vodou a dusíme pod pokrievkou na najmenšom výkone horáka asi 1 hodinu podľa tvrdosti mäsa. Občas skontrolujeme a zamiešame.
5.) Ak máme mäso mäkké, pridáme nakrájanú a scedenú kyslú kapustu. (Šťavu z kyslej kapusty si necháme na neskoršie priliatie a reguláciu kyslosti segedínskeho guľáša.)
6.) Premiešame, pridáme bobkový list, celé čierne korenie, celé nové korenie, papriku mletú a soľ. Dolejeme šťavu ktorú sme získali scedením kapusty a pridáme 1PL cukru. Zakryjeme a dusíme asi 30 minút poľa tvrdosti kapusty.
7.) Ak máme kapustu mäkkú, posypeme guľáš hladkou múkou podľa toho, aký hustý ho chceme. Dôkladne premiešame a varíme.
8.) Nakoniec prilejeme šľahačkovú smotanu a zamiešame.
9.) Necháme variť ešte asi 5 minút. Ochutnáme a dochutíme podľa potreby.
10.) Podávame s parenou knedľou, alebo len tak s chlebíkom. 😉
Dobrú chuť.